Takin pesu: 7+1 steppiä puhtaisiin takkeihin

Takin pesu voi saada hien otsalle jo ennen kuin eteisen kaappia on edes avannut – varsinkin, jos ei ole ihan varma oikeasta pesumenetelmästä. Miten erilaiset takit kannattaa pestä? Entä milloin voi pestä itse, milloin taas on parempi jättää urakka pesulan huoleksi? Eipä hätää, kokosimme vinkit onnistuneeseen takin pesuun, vuosikymmenten kokemuksella!

1. Tärkein ensin: kurkkaa takin pesuohje

Entä jos vähän oikaisisi ja heittäisi takin arkipyykin sekaan pesukoneeseen? Stop tykkänään, vaikka houkutus onkin ymmärrettävä! Aivan ensiksi nimittäin tarkistetaan takin pesuohje.
– Kannattaa aina katsoa pesuohje. Jos vaatteeseen on merkitty esimerkiksi vesipesukielto, siihen on jokin painava syy, sanoo Pesuan toimitusjohtaja Samuel Immonen.

Pesulapusta selviää ainakin

  • sopiiko takille konepesu, vai onko se pestävä käsin tai kemiallisesti
  • oikea pesulämpötila.

Herkille materiaaleille suositellaan usein käsinpesua. Myös liian kuuma tai kylmä pesu voi vahingoittaa takkia. Jos et ole varma takin pesuohjeista, voit kysyä neuvoa takin valmistajalta tai käyttää ammattipesulaa.

2. Esikäsittele tahrat 

Tarkista ennen pesua, onko takissa näkyviä tahroja. Tahrat kannattaa esikäsitellä pesuohjeen sallimalla tavalla esimerkiksi tahranpoistoaineella.

Testaa tahranpoistoaineen sopivuus kokeilemalla sitä ensin huomaamattomaan kohtaan takin sisäpuolelle. Jos tahranpoistoaine ei sovikaan, kankaaseen voi jäädä ikävä valkoinen läikkä.

Jos tahranpoistoaine on sopiva, toimi näin:

  1. Levitä tahranpoistoainetta suoraan tahralle.
  2. Pyyhi aine varovasti pois kostealla liinalla tai sienellä. Älä hankaa liian voimakkaasti, ettei kangas vahingoitu. 
  3. Jos tahra ei lähde ensimmäisellä kerralla, voit toistaa käsittelyn. 

3. Pinttymät veks lempeästi liottamalla

Takin kaulukset ja hihansuut elävät erityisen lähellä arkeamme, ja välillä ne tuppaavat keräämään pinttymiä muistoksi.
– Pinttymät eivät välttämättä lähde vain konepesulla. Tällöin takki pitää esiliottaa ennen pesua. Liotuksessa pitää käyttää oikeanlaisia aineita, ettei tekstiilin väri irtoa, Samuel Immonen muistuttaa.

4. Taskut tyhjiksi, vetskarit kiinni

Taskujen tyhjäys kuulostaa ehkä itsestään selvältä – silti monelle käy pieni mutta ärsyttävä moka! Pesun jälkeen taskussa ihmettelee muhjuuntunut kauppakuitti tai jokin muu esine, joka ei oikein välittäisi uiskentelusta. Takkikin peseytyy mieluummin ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. 

Kun takin taskut on tyhjennetty, sulje vetoketjut ja tarranauhat. Solmi mahdolliset vyöt ja pitkät nauhat. Huomaa, että napit jätetään pesussa auki!  

Jos takin kangas on jäykkää, esimerkiksi samettia tai farkkua, vaate kannattaa kääntää pesua varten nurinpäin. Sama pätee myös painokuviollisiin takkeihin.

5. Käytä oikeita pesuaineita ja pesumenetelmiä

Useimmat takit voi pestä 30–40 asteessa. Muista noudattaa takin pesuohjeen lisäksi myös pesuaineen pakkauksen ohjeita.

Käytä tarvittaessa hienopesuohjelmaa tai hienopesupussia, niin takki ei vahingoitu pesun aikana. Vältä liian korkeita lämpötiloja, sillä kuuma vesi voi heikentää materiaaleja.

6. Takin pesu valmis: kuivaa takki ilmavasti

Puhdasta tuli! Seuraavaksi ripusta takki kuivumaan ilmavasti. Takki pysyy raikkaana, kun annat sen kuivua kunnolla ennen käyttöä tai säilytystä.

Käytä kuivausrumpua vain, jos pesuohje sallii sen. Säädä ohjelma silloinkin mahdollisimman matalalle lämmölle. 

Jotkin täytemateriaalit (kuten untuva) paakkuuntuvat ilman rumpukuivausta, ja käsin nypistely takaisin muhkeaksi vie melkoisesti aikaa. Tarkista siis oikea kuivaustapa pesuohjeesta!

7. Takkien erityispiirteitä

Suomen kelit osaavat aina yllättää, joten kaapista löytyy yleensä monenlaisia takkeja joka lähtöön. Listasimme muutamien konstikkaampien takkien erityispiirteitä.

Untuvatakki

Untuvatakki tarvitsee oman erityisen untuvapesuaineensa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mietoa, valkaisematonta ja nestemäistä pesuainetta, mutta vain kolmasosan verran normaalista pesuainemäärästä. Myös kuivauksessa on oltava tarkkana.
– Untuvatakin pesuun tarvitaan kuivausrumpu, tai sitten takki täytyy pöyhiä äärimmäisen huolellisesti. Suosittelen kuitenkin, että untuvatakkia ei pääsääntöisesti kannata pestä itse, Samuel Immonen kertoo.

Goretex-takki

Tekniset ulkotakit, kuten hengittävät kuoritakit, tarvitsevat yleensä erityisiä pesuaineita ja pesumenetelmiä pysyäkseen hyvinä. Jotkin takit saattavat ​​kestää konepesun miedolla pesuaineella. 

Takki, joka sisältää villaa tai silkkiä

Ihanat luonnonmateriaalit kaipaavat hellää käsittelyä. Jos vesipesu on pesulapussa sallittu, villa- ja silkkitakit kannattaa pestä käsin.

Muista sisin! 

Vaikka takin ulkomateriaali olisi tuttua “peruskangasta”, sisällä olevat rakenteet voivat vaurioitua väärällä tavalla pestessä. Eli tässäkin tapauksessa pesuohjeen vilkaisu on must!

Takin peseminen itse ei onnistu tai huvita – mikä avuksi?

Joskus takin pesu ei suju suunnitelmien mukaan. Onneksi silloin voi suunnata asiantuntevaan pesulaan. 

– Kannattaa katsoa tarkkaan, millaisia takkeja lähtee pesemään itse. Joskus pesulassa voidaan pelastaa vielä takki, jonka pesu on epäonnistunut. Aina meille tuotavia, itse pesemällä pilalle menneitä takkeja ei kuitenkaan pystytä enää pelastamaan, Samuel Immonen sanoo.

Voit myös jättää pesulappujen, tahranpoisto- ja pesuaineiden sekä pesumenetelmien syynäämisen suoriltaan ammattilaiselle. Näin aikaa ja energiaa säästyy elämän muille seikkailuille!