Mietityttääkö mattojen pesu? Näillä vinkeillä saat parhaan lopputuloksen

Mattojen pesu on monille tuttua kesäpuuhaa. Pesu-urakkaan ryhtyminen voi kuitenkin mietityttää etenkin, jos kodista löytyy useita erityyppisiä ja -kokoisia mattoja. Katso alta, mitä asioita mattojen pesussa kannattaa ottaa huomioon.

Kurkkaa ensin sääennuste

Auringonpaistetta vai räntäsadetta? Kun puhutaan Suomen kesästä, niin ihan kaikki on mahdollista. Ennen kuin nappaat juuriharjan käteen, kannattaa selvittää, miltä tulevien päivien sää näyttää. Sadekuurot ja viileämmät kelit tuovat nimittäin omat haasteensa mattojen pesuun.

– Kesällä meille tulee paljon asiakkaita, jotka ovat pesseet mattoja, mutta eivät saakaan niitä kuiviksi. Jos tulee sadepäivä, ei mattoja välttämättä saa omin konstein kuivumaan ja ne voivat alkaa haista, kertoo Pesuan toimitusjohtaja Samuel Immonen.

Noudata pesuohjetta

Millaista mattoa oletkaan pesemässä? Kaikille matoille ei sovi perinteinen vesipesu juuriharjalla ja mäntysuovalla. Pesumenetelmän valintaan vaikuttaa maton materiaali. Esimerkiksi nukkamattoa tulee harjata hellävaroen, ja kovapohjainen matto kannattaa pestä vaakatasossa. Ennen kuin lähdet pesemään mattoa, muista siis tarkistaa pesuohje maton kääntöpuolelta löytyvästä pesulapusta.

Jos et ole ihan varma, riittävätkö taitosi erityistä pesumenetelmää vaativien mattojen pesuun, voit aina turvautua pesulan apuun.

– Pesemällä itse tietenkin säästää sen 50-60 euroa, jonka pesulassa pesettäminen maksaisi. Toisaalta jos matto menee pilalle, niin sen jälkeen pesu voi maksaa jo 70-80 euroa ja maton pelastaminen saattaa olla hankalaa. Tämän vuoksi kannattaa pohtia, pystyykö varmasti itse hoitamaan koko homman pesusta kuivatukseen asti, Immonen toteaa.

Varmista, että matto kuivuu hyvin

Mattojen pesun haastavin vaihe tulee lopuksi: kuivaaminen. Pienet räsymatot kuivuvat nopeasti kevyessä kesätuulessa, mutta kaikkia mattoja ei kannata jättää terassin kaiteelle roikkumaan. Esimerkiksi paksu villamatto vaatii kuivuakseen aikaa sekä paikan, jossa ilma pysyy kuivana ja vaihtuu hyvin.

– Paksut matot kuivuvat hitaasti ja märiksi jäädessään haisevat tosi voimakkaasti. Jos niin käy, voi matot viedä pesulaan hajunpoistokäsittelyyn, Immonen vinkkaa.

Toinen riski mattoja kuivattaessa on värjäytyminen. Värjäytymiä aiheuttavat sekä maton hidas kuivuminen että vääränlainen ripustaminen.

– Esimerkiksi puuvillamattoja ei kannata roikottaa narulla pesun jälkeen, koska värit lähtevät valumaan. Paras paikka tällaisen maton kuivattamiseen onkin tasainen alusta, Immonen toteaa.
Kilauta tarvittaessa pesulaan

Jos et halua viettää kaunista kesäpäivää matonpesupaikalla tai jokin matto tuntuu erityisen haasteelliselta pestä, voit aina kilauttaa pesulaan. Autamme myös mielellämme, jos:

  • et saa mattoa kuivaksi pesun jälkeen
  • matto alkaa haista pahalle
  • matto värjäytyy kummallisesti
  • mattojen pesu menee jotenkin muuten mönkään.

Pesua tarvitsevat matot voit tuoda lähimpään PesuaBox-automaattiin silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Pesemme mattosi ja toimitamme ne takaisin automaattiin noutoa varten. Katso, mistä löydät lähimmän PesuaBoxin. Halutessasi voit myös tuoda matot pesulaan tai hyödyntää kätevää kuljetuspalveluamme.

Mattojen pesu – muistilista

  1. Pese vain poutasäällä.
  2. Noudata pesulapun ohjetta.
  3. Kuivata hyvin ja oikeassa asennossa.
  4. Kysy tarvittaessa pesulasta apua.
  5. Nauti puhtaiden ja raikkaiden mattojen tuoksusta kodissasi!